PENGEMBANGAN DAN PENGAPLIKASIAN MEDIA VIDEO VISUAL DALAM PENINGKATAN PENGETAHUAN GIZI SEIMBANG PADA REMAJA
Abstract
Nutrition problems that are often found in adolescents include nutritional imbalances, so they need knowledge about balanced nutrition. To increase knowledge of balanced nutrition, a tool is needed in the form of audio-visual media. This audio-visual media is considered effective in increasing knowledge. This study aimed to develop and apply audio-visual media to increase knowledge of balanced nutrition in adolescents. This study used the Research and Development (RnD) method with the analysis, planning, development, and implementation stages. In this study, the research subjects were material and media experts, and the target and object of this research were audio-visual media. Based on the media validation test, the assessments of the validators of material experts, media experts, and targets, audio-visual was included in the appropriate category with an average value of 4.3, while for CVI calculations a score of 1 means that each material expert agrees that the material in the audio-visual was relevant. The results of the application of audio-visual media obtained an average value of 6.7 pretests and 9.7 posttests so there was an increase in knowledge of 44.7%. Audio-visual media was appropriate to be used as a means of information to increase knowledge of balanced nutrition in adolescents. So that nutrition education methods with related media can be developed and applied.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adha, A., Wulandari D., Himawan, A. 2016. Perbedaan Efektivitas Pemberian Penyuluhan dengan Video Dan Simulasi Terhadap Tingkat Pengetahuan Pencegahan Tb Paru (Studi kasus di MA Husnul Khatimah Kelurahan Rowosari Kecamatan Tembalang Kota Semarang). Jurnal Kedokteran Diponegoro. Vol 5 (4).
Eryanto, Bambang. 2019. Pendidikan Kesehatan Menggunakan Metode Video Untuk Meningkatkan Pengetahuan Caregiver Dalam Merawat Klien Halusinasi. Jurnal Media Komunikasi Ilmu Kesehatan. Vol 11(2): 10-16.
Hardinsyah dan Supariasa, I. 2016. Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi. Jakarta: ECG.
Hermina dan S, Prihatini. 2016. Gambaran Konsumsi Sayur dan Buah Penduduk Indonesia dalam Konteks Gizi Seimbang: Analisis Lanjut Survei Konsumsi Makanan Individu (SKMI) 2014. Jurnal Buletin Penelitian Kesehatan. Vol. 44 (3): 205 – 218.
Intan G. 2018. Penerapan Aplikasi Berbasis Android “Status Gizi Balita Terhadap
Pengetahuan Ibu Dalam Pemantauan Status Gizi Anakâ€. Jurnal Kesehatan Akademi Kebidanan Jember. Jember Vol. 2 no. 1 hal. 8 – 14.
Mahmud, M. R., Ria A., Sri N. M., Setyo P., Jaelani. 2017. Efektifitas Edukasi Dengan Media Audio Visual Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Tentang Gizi Seimbang. Jurnal Poltekkes Semarang. Vol 5(1): 22-24.
Oktaviani, WD., Saraswati, LD., Rahfiludin, M. Zen. 2012. Hubungan Kebiasaan Konsumsi Fast Food, Aktivitas Fisik, Pola Konsumsi, Karakteristik Remaja Dan Orang Tua Dengan Indeks Massa Tubuh (IMT). Jurnal Kesehatan Masyarakat. Vol 1 (2).
Peraturan Menteri Kesehatan RI No. 41. 2014. Pedoman Gizi Seimbang.
Puspita, I. 2017. Skripsi Efktivitas Penggunaan Media Video Animasi Dalam Proses Pembelajaran Pendidikan Agama Islam Di SMP Negeri 9 Tangerang Selatan.
Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas). 2018. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian RI.
Sari, E., Rafiony, A., & Rapina. (2020). Pengetahuan Tentang Pedoman Gizi Seimbang Dan Pola Makan Siswa Sman 1 Pontianak. Pontianak Nutrition Journal (PNJ). Vol 3 (1): 1–5.
Siregar, M.H., dan Koerniawati, R. 2021. Edukasi Gizi Seimbang Menggunakan Aplikasi Whatsapp Pada Siswa Madrasah Aliyah Di Kabupaten Bogor. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. Vol.1(1):16-19.
Sulistyoningsih, H. 2012. Gizi untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Sujarwo. 2012.
Model-model Pembelajaran: Suatu Strategi Mengajar. Yogyakarta: Tiara Wacana.
Tarwoto, Aryani R, Nuraeni A, Miradwiyanti B, Nurbayani S. 2010. Kesehatan Remaja, Problem, dan Solusinya. Jakarta: Salemba Medika.
DOI: https://doi.org/10.30602/pnj.v5i2.1082
Article Metrics
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Pontianak Nutrition Journal (PNJ)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.